U bevindt zich hier:

Aanbesteding voor inkoop groene stroom voor Rijksoverheid gestart

29 november 2016

Het Rijksvastgoedbedrijf is ten behoeve van de Rijksoverheid een Europese aanbesteding gestart voor de inkoop van groene stroom. De Rijksoverheid wil de komende jaren alle groene stroom die het Rijk nodig heeft inkopen inclusief certificaten (garanties van oorsprong). De stroom moet uit wind- of zonne-energie uit Nederland komen of uit een aantal Europese landen.

Het Rijk verbruikt ongeveer 1000 gigawatt uur elektriciteit per jaar, verdeeld over bijna 6.500 aansluitingen. Defensie gebruikt de meeste stroom (op kazernes, vliegbases en de haven in Den Helder, ruim 360 gigawatt uur per jaar). Daarna volgen het Rijksvastgoedbedrijf (vooral kantoren, 315 GWh) en Rijkswaterstaat (snelwegverlichting, bruggen, gemalen, 180 GWh). Gevangenissen, rechtbanken en andere justitiële inrichtingen verbruiken 130 GWh per jaar.

Op de langere termijn wil het Rijk alleen elektriciteit kopen die in Nederland zelf duurzaam is opgewekt, zo veel mogelijk op rijksgrond. De eerstkomende jaren is dat nog niet haalbaar. De jaren 2018-2022 zijn daarom een overgangsperiode. Een deel van de groene stroom mag uit Europese landen komen, ongeveer 30 procent moet uit Nederland komen. Zo levert het Rijk ook een bijdrage aan het opwekken van duurzame energie in Nederland.

Bron: Rijksoverheid en TenderNed

Terug