U bevindt zich hier:

Bezoek Oslo aan Rotterdam in verband met duurzaam inkopen

15 september 2016

Op woensdag 14 september brengt Oslo een bezoek aan Rotterdam. Doel van het bezoek is van elkaar te leren en elkaar te versterken op het gebied van circulaire economie, scheiden van afval, energie, energielevering en slim en schoon vervoer.

In 2015 kwamen op de klimaatconferentie in Parijs voor het eerst ruim tien steden bij elkaar om te praten over duurzame inkoop; Rotterdam, Auckland, Kaapstad, Denver, Gent, Helsinki, Quezon, Seoel, Warschau en Oslo verenigden zich in het Global Lead City Netwerk on Sustainable Procurement (GLCN). Het initiatief voor het bezoek van Oslo vloeit voort uit deze conferentie.

Duurzaam inkopen staat in Oslo al jarenlang hoog op de agenda. Interessant voor Rotterdam is de manier waarop Oslo inkoop vanaf volgend jaar wil gaan inzetten voor de transitie naar een volledig fossielvrije stad in 2030. Oslo is koploper op het gebied van elektrisch rijden: op dit moment rijdt bijna de helft van de eigen personenwagens en bestelbussen elektrisch. Een andere sector waar Oslo in voorop loopt is duurzame cateringdiensten. Men koopt direct in bij lokale ondernemers die biologische producten leveren aan de gemeente.

Wat Oslo van Rotterdam kan leren is vooral de manier waarop de stad marktpartijen beweegt tot innovatie. Voorbeelden zijn de energie- en onderhoudscontracten voor gemeentelijke gebouwen, de inkoop van energiezuinige straatverlichting, bestratingsmaterialen en doelgroepenvervoer.

Bron: Gemeente Rotterdam

Terug