U bevindt zich hier:

Biobased inkopen bij de Rijksoverheid

9 mei 2014

De Rijksoverheid stimuleert met haar beleid de biobased economy in Nederland. Daarom wil het Rijk zelf ook duurzaam en waar mogelijk biobased inkopen. Voor inkopers is er nu een handige wegwijzer en factsheets over kansrijke biobased productgroepen, zoals verf, bouwmaterialen en schoonmaakproducten. De wegwijzer en factsheets zijn vanaf juni 2014 te vinden op www.pianoo.nl in het themadossier Biobased Inkopen.

Biobased betekent dat materialen, chemicaliën, transportbrandstoffen en energie worden geproduceerd met hernieuwbare grondstoffen. Zo kunnen suikerbieten dienen als grondstof voor (bio) plastic en wordt uit maisstengels biobrandstof gewonnen. Marten Hamelink, beleidsmedewerker biobased economy bij het ministerie van Economische Zaken (EZ), vertelt dat de technologie rond biobased producten zich razendsnel ontwikkelt. Nederland kan de biohub van Europa worden als we nu inzetten op biobased en zo de marktontwikkeling stimuleren, aldus Hamelink. Op diverse plekken binnen het Rijk worden al biobased producten gebruikt. Zo gebruikt het ministerie van EZ computermuizen van bioplastic en de Rijksdienst voor Ondernemend Nederland koffiebekertjes van bioplastic. Maar dit is nog te weinig, daarom wil de overheid het bewustzijn en de kennis over biobased inkopen verder vergroten, aldus Hamelink.

De wegwijzer geeft informatie over biobased inkopen. Een professioneel inkoper houdt in zijn afweging rekening met nog meer aspecten, waaronder functionaliteit, sociale factoren, innovativiteit, kwaliteit en prijs. Biobased is als inkoopcriteriumnog vrij onbekend. Om daarover kennis te genereren starten binnenkort vier pilots, onder ander op het gebied van catering en verf. Door in de pilot ervaring op te doen met het aanbesteden van biobased producten wordt duidelijk hoe deze moeten worden uitgevraagd, wat de aanbestedingsregels zijn en wat de markt kan leveren. Ook wordt bekeken hoe leveranciers duurzaamheidsvoordelen kunnen aantonen, dat geeft het product een sterkere positie in de aanbesteding. Het kan voor een inkoper aanleiding zijn om sneller voor een biobased product te kiezen. In de pilots wordt het proces van de aanbesteding tot en met de gunning gemonitord en daarna geëvalueerd. Dit is belangrijk omdat de wegwijzer en pilots straks worden vertaald naar Europees beleid, waarna de rest van Europa ze als voorbeeld gebruikt voor duurzaam en biobased inkopen.

Bron: pianoo.nl, pianoo.nl

Terug