U bevindt zich hier:

Blockchain-pilots voor uitzetten opdrachten overheid

27 juni 2018

De Nederlandse overheid heeft al meer dan 40 blockchain pilots laten uitvoeren met als doel het aantal aanbestedingen omlaag te brengen.

Eén van deze projecten is het creëren van een blockchain voor de lantaarnpalen van gemeente Alphen aan den Rijn. Hierdoor wordt bij een defect automatisch een opdracht door middel van ‘smart contracts’ uitgezet. Partijen kunnen hierop inschrijven en het systeem controleert de organisaties op een aantal voorwaarden. De beste partij mag vervolgens de opdracht uitvoeren. Als de lantaarnpaal detecteert dat het defect verholpen is, krijgt de organisatie automatisch uitbetaald. Dit bespaart de gemeente een veel tijd en moeite.

Het werkt als volgt. Een lichtmast wordt voorzien van sensoren, zoals een fotosensor voor het licht en een kabelspanningsensor voor de stroom. Daarnaast wordt de lichtmast voorzien van een dataverbinding om het probleem en kenmerken te kunnen communiceren. Om te kunnen worden geselecteerd voor een reparatieverzoek, dient een bedrijf aan bepaalde voorwaarden te voldoen. Geautoriseerde bedrijven worden toegevoegd aan de pool van bedrijven op een online platform. Als de lichtmast kapot gaat, wordt er automatisch een reparatieverzoek naar dat platform gestuurd. Het smart contract controleert welke onderhoudsbedrijven gekwalificeerd zijn voor de klus. De toekenningscriteria zijn bijvoorbeeld rating, snelheid en nabijheid. Het beste onderhoudsbedrijf repareert vervolgens de lichtmast met materialen van het depot, waarna de lichtmast communiceert dat het weer werkt. Het smart contract verifieert dit en betaalt het onderhoudsbedrijf uit in Alphen tokens. Deze tokens kunnen direct of periodiek worden omgezet in Euro’s.

Doordat er een open markt van eenmalige klussen wordt gecreëerd, is het mogelijk niet meer nodig om het onderhoud van bijvoorbeeld lantaarnpalen aan te besteden. Op dit moment wordt het juridische kader van het op deze wijze  uitzetten van opdrachten nog onderzocht.

Bron: Aanbestedingscafe

Terug