U bevindt zich hier:

Duurzaam inkopen nog te weinig voeten in aarde

12 oktober 2018

Overheden, maar ook steeds meer bedrijven, zeggen duurzaam te zijn, maar op het moment dat ze spullen inkopen blijkt dit weinig voor te stellen. Dan is de portemonnee ineens belangrijker dan de aandacht voor milieu en arbeidsomstandigheden, stellen verkopende partijen die zich proberen te onderscheiden op duurzaamheid.

Geen mogelijkheid te onderscheiden door globale eisen in aanbestedingen

"Overheden zeggen duurzaam in te kopen, maar in de praktijk kunnen bedrijven zich helemaal niet onderscheiden op duurzaamheid. De eisen zijn zo globaal dat iedereen hetzelfde aantal punten haalt, waardoor het uiteindelijk toch om de laagste prijs gaat", zegt Erik te Brake van MKB-Nederland.

Minder duurzame aanbestedingen

Uit recent onderzoek van het Aanbestedingsinstituut in opdracht van ondernemersorganisatie Bouwend Nederland blijkt dat er nog steeds weinig duurzaam wordt ingekocht. Sterker nog, er wordt zelfs minder duurzaam ingekocht. Waar in de bouw en infra in 2016 nog bij 24,6% van de in totaal 1130 aanbestedingen duurzaamheid werd meegewogen, was dat in 2017 nog slechts in 23,3% van de gevallen zo.

In verband met auteursrechtelijke bescherming is alleen een inleiding/ samenvatting van dit artikel beschikbaar.

Bron: Financieel Dagblad

Lees het volledige artikel op fd.nl (alleen voor abonnees)

Terug