U bevindt zich hier:

EC publiceert handreiking rondom inkopen van innovatie

16 mei 2018

De Europese Commissie heeft de handreiking ‘Guidance on Innovation Procurement’ gepubliceerd. Het doel van deze handreiking is praktische richtlijnen te bieden voor innovatie bij openbare aanbestedingen. Het richtsnoer belicht op beknopte wijze de fundamentele aspecten van innovatie-inkoop: waarom het belangrijk is, wie er belang bij heeft en hoe het kan worden gedaan.

Regels voor overheidsopdrachten houden zich niet langer alleen bezig met "hoe in te kopen" - ze bieden ruimte voor prikkels met betrekking tot "wat in te kopen", zonder ze voor te schrijven. De doelstelling om het geld van belastingbetalers goed te besteden bereikt hiermee nieuwe dimensies die verder gaan dan alleen voldoen aan de primaire behoeften van overheidsinstanties. Bij elke openbare aankoop is de publieke opinie terecht geïnteresseerd om te weten of de verkregen oplossing niet alleen formeel compliant is, maar ook of deze de beste toegevoegde waarde oplevert op het gebied van kwaliteit, kostenefficiëntie, milieu- en sociale impact en of deze kansen biedt voor de leveranciersmarkt.

Inkoop van innovatie (innovation procurement) lost alle bovenstaande zorgen op. Het opent de deur naar hogere kwaliteit en efficiëntere oplossingen die waarde hechten aan milieu- en sociale voordelen, betere kosteneffectiviteit en nieuwe zakelijke kansen voor bedrijven.

Klik hier om de gepubliceerde ‘Guidance on Innovation Procurement’  te downloaden

Terug