U bevindt zich hier:

Eis kort geding Veolia: sluit NS uit van OV-concessie Limburg

10 september 2014

Veolia heeft een kort geding aangespannen tegen de provincie Limburg waarmee de vervoerder wil bereiken dat NS-dochter Abellio wordt uitgesloten van de aanbesteding van de OV-concessie in Limburg. Volgens Veolia is er geen sprake is van een level playing field als NS mag meedingen naar de concessie. De OV-concessie Limburg betreft het gehele openbaar vervoer in de provincie met uitzondering van de intercitydiensten, die in handen blijven van NS, en gaat in op 11 december 2016 voor een periode van 15 jaar.

Veolia stelt dat bij deelname van NS alle overige inschrijvers kansloos zullen zijn, omdat NS allerlei voordelen heeft ten opzichte van haar concurrenten. Zo heeft NS servicebalies op de Limburgse treinstations, waar dochter Abellio gebruik van kan maken, maar concurrerende vervoerders niet. En ook kan Abellio betere aansluitingen aanbieden, omdat NS de intercitydiensten al verzorgt. Als NS niet meedingt naar de concessie, dan heeft elke speler dezelfde kans om de aanbesteding te winnen, aldus de woordvoerder van Veolia.

Ook verwacht Veolia dat NS concurrenten uit de markt prijst door heel laag in te schrijven op de concessie en dit vervolgens te compenseren met bijvoorbeeld de winstgevende intercity’s waarmee zij in Limburg rijdt. Het strategisch belang om de concurrent uit Limburg weg te houden zal hoger zijn dan het belang van winst maken op de concessie, aldus Veolia. NS weerspreekt dat zij een eventueel gat in inkomsten gaat compenseren met andere winstgevende treindiensten.

Het kort geding vindt plaats op 2 oktober a.s.

Bron: ovpro.nl

Terug