U bevindt zich hier:

Experiment met aanbesteding deel A27

26 maart 2021

De A27 tussen Houten en Hooipolder gaat tussen 2023 en 2031 flink op de schop. Rijkswaterstaat en markt doen in het project ervaringen op met een nieuwe vorm van aanbesteden. Rijkswaterstaat gelooft erin; aannemers kijken (nadat er tussen Rijkswaterstaat en de Nederlandse inframarkt eerder veel gedoe was over aanbestedingen) vooralsnog kritisch toe.

'We denken dat deze aanpak echt een bijdrage kan gaan leveren aan een beter beheerste en voorspelbare uitvoering van projecten. Met wellicht ook meer financiële zekerheid voor marktpartijen. Ik geloof erin. Supergaaf’, zegt Marc Lentjes, projectmanager Rijkswaterstaat.

Tweefasenaanpak
Rijkswaterstaat werkt bij de aanbesteding met een 'vast deel' en een 'flexibel deel met een tweefasenaanpak'. Het vaste deel bestaat uit reguliere, minder risicovolle projectdelen, waarop aannemers (zoals gebruikelijk) ‘in concurrentie hun prijs kunnen afgeven. Dit betreft bijvoorbeeld asfalteringswerkzaamheden en het plaatsen van geluidsschermen. 
Voor de meer risicovolle onderdelen wordt de tweefasenaanpak gehanteerd. De eerste fase is het ontwerp en de tweede fase is de uitvoering. Als Rijkswaterstaat en de opdrachtnemer het ontwerp hebben afgerond dan pas wordt een prijs bepaald voor de uitvoering.

In verband met auteursrechtelijke bescherming is alleen een inleiding/ samenvatting van dit artikel beschikbaar.

Lees het volledige artikel op fd.nl (alleen voor abonnees).

Bron:  pianoo.nl, fd.nl

Terug