U bevindt zich hier:

Gemeenten gunnen steeds minder op laagste prijs

28 mei 2014

Op 27 mei jl. hebben Ton van Geijlswijk en Take Padding, beiden werkzaam bij PIANOo Expertisecentrum Aanbesteden, een tip van de sluier opgelicht van de resultaten van het onderzoek dat op 5 juni 2014 tijdens het 2e NEVI-PIANOo Congres zal worden gepresenteerd. Het blijkt dat in de wereld van inkopen en aanbesteden een nieuwe ordening gaande is, aldus van Geijlswijk en Padding.

Er wordt steeds minder gekeken naar de laagste prijs van mogelijke opdrachtnemers. De Economisch Meest Voordelige Inschrijving (EMVI) zit in de lift. Ook contractmanagement krijgt steeds meer aandacht, volgens Padding en Van Geijlswijk. Verder heeft het inkopen in percelen, om het midden- en kleinbedrijf groter kansen te bieden bij opdrachten, de belangstelling. En de inkoop van nieuwe taken op het gebied van de zorg staat almaar hoger op de agenda. "Toch zijn veel gemeenten momenteel nog erg druk met een zachte landing, vaak door huidige aanbieders te contracteren" zegt Van Geijlswijk hierover.

Ook het begrip duurzaamheid heeft in de gemeentelijke praktijk echt handen en voeten gekregen, zien de kenners. Milieuonvriendelijk papier is bijvoorbeeld niet eenvoudig te vinden. Nieuw is de aandacht voor circulair inkopen en de zogenoemde biobased economy. "Hier zie je ook meer samenwerking tussen opdrachtgevers en opdrachtnemers", zegt Padding.

De presentatie van de cijfers van het onderzoek zal tijdens het congres van 5 juni a.s. te Apeldoorn plaatsvinden.

Bron: gemeente.nu

Terug