U bevindt zich hier:

Herziene Aanbestedingswet: kansen voor sociale ondernemingen worden nog onvoldoende benut

7 september 2018

Gemeenten maken nog te weinig gebruik van de mogelijkheden die de herziene Aanbestedingswet van 2016 biedt om kansen voor sociale ondernemingen beter te benutten. Dit blijkt uit een afstudeeronderzoek dat is uitgevoerd door de Universiteit van Utrecht in samenwerking met RadarAdvies. Met artikel 2.82 is in de herziene Aanbestedingswet een nieuw instrument toegevoegd om sociaal ondernemen op te schalen. Maar door verschillende oorzaken wordt het instrument nog onvoldoende ingezet.

De herziene Aanbestedingswet (die een direct gevolg is van de Europese Aanbestedingsrichtlijn) zou naar verwachting een impuls geven aan sociale ondernemingen in Nederland. Voorheen waren gemeenten en overheidsinstellingen gemachtigd om opdrachten voor te behouden aan sociale werkplaats voorzieningen. Om de verantwoordelijkheid breder te trekken binnen de gehele arbeidsmarkt kunnen overheden, middels het gewijzigde artikel 2.82, ook opdrachten voorbehouden aan ondernemingen die ten minste voor 30% mensen in dienst hebben met een afstand tot de arbeidsmarkt. Door het voorbehouden van opdrachten voor sociale ondernemingen kan er een sterke financiële impuls teweeg worden gebracht, en kan er meer en bredere werkgelegenheid worden gecreëerd voor mensen met een afstand tot de arbeidsmarkt.

Om de mogelijkheden van artikel 2.82 onder de aandacht te brengen is er aanvullend beleid nodig, zodat de toepasbaarheid kan worden vergroot.
Het onderzoek verschijnt rond oktober bij de Universiteit van Utrecht.

Bron: BinnenlandsBestuur

Terug