U bevindt zich hier:

Hof van Justitie: financiering TenderNed is geen staatssteun

3 december 2019

De financiering die TenderNed ontvangt vanuit de overheid is geen staatssteun. Zo oordeelde ook het Europees Hof op 7 november 2019 in de zaak van 5 Nederlandse aanbieders van aanbestedingsplatforms tegen de Nederlandse staat. De klagers zien het aanbieden van TenderNed als een economische activiteit en beschouwen de financiering ervan als staatssteun. Die stelling is nu ook door de hoogste Europese rechter weerlegd. Ook stelde het Hof vast dat de inschrijvingsmodule van TenderNed niet gescheiden kan worden van de aankondigingsmodule.

Hoger beroep
Vijf platforms voor e-aanbesteden in Nederland gingen in beroep tegen de uitspraak van het Gerecht op 28 september 2017. Het Gerecht concludeerde toen dat het karakter en het doel van TenderNed verbonden is met het uitoefenen van een publieke taak. TenderNed werd daarom beschouwd als een niet-economische dienst van algemeen belang (NEDAB), met als doel om aanbestedende diensten kosteloos te ondersteunen bij het elektronisch aanbesteden volgens de Europese en Nederlandse aanbestedingsregelgeving.

Niet-economische activiteiten
Het Europees Hof stelt dat het Gerecht de activiteiten van TenderNed  terecht beschouwt als niet-economisch. Het Europees staatssteunverbod geldt alleen voor ondernemingen die economische activiteiten uitvoeren. De financiering van TenderNed kan daarom niet als staatssteun worden aangemerkt, aldus het Hof.  

Uitspraak Hof van Justitie EU 7-11-2019  op curia.europa.eu

Bron: Pianoo.nl

Terug