U bevindt zich hier:

Kritisch rapport Europese Rekenkamer

5 september 2016

De Europese Rekenkamer heeft onderzoek uitgevoerd naar aanbestedingen door de vier grootste Europese instellingen. In het onlangs verschenen speciaal verslag concludeert de Rekenkamer onder meer dat de EU-instellingen meer kunnen doen om de toegang van ondernemers (met name kleine en middelgrote bedrijven) te verbeteren. De controleurs adviseren de administratieve rompslomp bij openbare aanbestedingen van de EU te verminderen en een nieuw onlineplatform op te zetten met de aanbestedingen van alle instellingen.

In het rapport doen de controleurs de volgende belangrijkste aanbevelingen:

  • De instellingen moeten samen een centraal aanspreekpunt ('one-stop-shop') voor aanbestedingen op internet ontwikkelen waar inschrijvers alle informatie kunnen vinden die ze nodig hebben om te communiceren met de instellingen. Zij moeten één openbaar register met informatie over vorige contracten opzetten, en alle aanbestedingsregels moeten in één pakket regels (“rulebook”) worden gebundeld.
  • De deelname van kleine en middelgrote ondernemingen (kmo’s) moet uitdrukkelijk worden aangemoedigd.
  • De instellingen moeten, waar dit passend is, voorafgaande marktconsultaties houden om bedrijven op de hoogte te brengen van hun plannen.
  • Contracten moeten, waar mogelijk, in delen worden onderverdeeld om de deelname te vergroten.
  • De Commissie moet een voorstel doen voor een mechanisme voor een snel en onafhankelijk onderzoek van klachten van bedrijven die menen dat zij oneerlijk zijn behandeld.
  • Het Europees Bureau voor fraudebestrijding moet alle onderzochte aantijgingen en de uitkomst ervan rapporteren.

Bron: Europese Rekenkamer

Terug