U bevindt zich hier:

Kwaliteit is steeds vaker leidend bij aanbesteding van diensten

15 september 2017

De focus verschuift langzaamaan steeds meer naar de kwaliteit en het menselijke aspect, in plaats van een lage prijs, bij de aanbesteding van diensten. Het zijn vooral de opdrachtnemers die hier een voortrekkersrol in hebben volgens de Commissie Code Verantwoordelijk Marktgedrag.

Doorgeschoten marktwerking

Tot een paar jaar geleden kwamen de kwaliteit van de dienst en het menselijke aspect nog wel eens in het gedrang. Het was gangbaar dat bij de uitbesteding van diensten alleen op prijs werd geselecteerd. Dit had als gevolg dat in 2015 de Code Verantwoordelijk Marktgedrag in het leven werd geroepen. Zo kon de doorgeschoten marktwerking tegen gegaan worden en kon er een einde worden gemaakt aan prijsafbraak, arbeidsonrust en verslechterende kwaliteit in verschillende facilitaire dienstverleningen.

Inmiddels is de Code Verantwoordelijk Marktgedrag door ruim 1250 organisaties ondertekend, waaronder uit de schoonmaakbranche, beveiligingsbranche, cateringbranche en de verhuisbranche. Ook een twintigtal gemeenten en opdrachtgevers als Schiphol, NS, UWV, Rijksoverheid ondertekenden de code. Ondertekenaars van de code erkennen dat een juiste prijs-kwaliteit verhouding bij een uitbesteding meer omvat dan de economisch meest voordelige inschrijving. De opdrachtgevers houden oog voor het menselijke aspect en kwaliteit.

Ondergang van de markt

Helaas moeten er over het algemeen nog heel wat slagen gemaakt worden, ook al zijn de eerste signalen van verbetering zichtbaar, zo stelt de Commissie. Slechts 25% van de ondertekenaars is namelijk opdrachtgever. Volgens Kees Blokland, de voorzitter van de commissie, gaat de markt ten onder als er alleen op prijs beoordeeld wordt. Mensen zijn bepalend voor de kwaliteit van een dienst. Opdrachtnemers incorporeren kwaliteit en sociaal beleid inmiddels concreet in een beleid. Opdrachtgevers vinden het  wel belangrijk, maar gaan nog niet echt over tot actie.

Bron: Gemeente.nu

Terug