U bevindt zich hier:

Nieuw geselecteerde projecten binnen Europese EAFIP-initiatief bekendgemaakt tijdens nationale Pianoo-congres

6 juni 2019

logo-eafip-blue-w-border.pngOp donderdag 6 juni tijdens het nationale Pianoo-congres kondigde spreker Stephan Corvers van Corvers Procurement Services BV aan welke projectaanvragen voor gratis ondersteuning binnen het eafip-initiatief door de Europese Commissie zijn geselecteerd vanuit de eerste oproepronde onder eafip 2019-2020.


De geselecteerde projecten zijn:

  • Waterschapsbedrijf Limburg   -   Big Data for the Water Chain   (watersector – Nederland)
  • Government of Canarias - Programa FID Salud     -   Big Data for personalised medicine  (zorgsector  -  Spanje)

Bovengenoemde projecten zullen vanuit het Europese eafip-initiatief de komende periode een aantal dagen gratis juridische en technische ondersteuning krijgen bij hun project.


Ondersteuning bij aanbestedingen van innovatieve ICT-oplossingen
Het European Assistance for Innovation Procurement (eafip) is een initiatief van de Europese Commissie dat begin 2015 van start ging. Doel van de Europese Commissie is om met dit initiatief  aanbestedende diensten van Europese lidstaten te ondersteunen bij de start en implementatie van meer en betere aanbestedingen van innovatieve ICT-oplossingen en daarmee de innovatiekracht binnen Europa een boost te geven.

In de periode 2015 t/m 2018 werden - naast diverse andere activiteiten, zoals een praktijkgerichte toolkit en diverse trainingen - reeds 13 projecten op het gebied van aanbesteding van innovatie van aanbestedende diensten in diverse Europese lidstaten vanuit eafip ondersteund. Ook binnen deze projecten was een aanbestedende dienst vanuit de Nederlandse watersector geselecteerd. 

De Europese Commissie heeft besloten om in 2019-2020 onder dit initiatief opnieuw diverse aanbestedingsprojecten van innovatieve ICT-oplossingen gratis ondersteuning te bieden. Prioriteit zal daarbij dit keer worden gegeven aan innovatie-aanbestedingen van high-impact ICT-oplossingen zoals Blockchain, Artificial Intelligence en Cybersecurity. Net als de eerder geselecteerde projecten zullen ook deze projecten als Best Practice Cases voor toekomstige aanbestedingen van innovatie dienen.

Vanuit de eerste Call for Assistance zijn bovengenoemde projecten geselecteerd. Een 2e Call is momenteel open voor Europese aanbestedende diensten om hun aanbestedingsproject aan te melden en gratis juridische en technische ondersteuning aan te vragen. Deadline van deze 2e Call is 13 september. 

Corvers main contractor eafip
Corvers Procurement Services is vanwege de expertise op het gebied van innovation procurement door de Europese Commissie aangewezen om het eafip-initiatief vorm en invulling te geven. Corvers is reeds vanaf 2015 bij eafip betrokken (eerst als consortiumpartner en inmiddels als main contractor) en zal ook grotendeels de juridische ondersteuning op de diverse innovation procurement projecten verzorgen.

Stephan Corvers van Corvers Procurement Services was gevraagd om tijdens het Pianoo-congres twee bijdragen rondom het aanbesteden van innovatie te verzorgen. Eén betrof het onderwerp ‘Risicoverdeling tussen overheid en markt bij inkoop van innovaties’. De tweede bijdrage betrof ‘EAFIP; nieuwste geïntegreerde methodieken voor innovatiegericht inkopen’.

Meer informatie over het eafip-initiatief en (het aanvragen van) ondersteuning is te vinden op www.eafip.eu

Meer over het programma van het Pianoo-congres 2019 is te vinden op www.pianoo-congres.nl

Terug