U bevindt zich hier:

Nieuwe oproep Europese Commissie voor groene, sociale en digitale innovatieve overheidsopdrachten

2 maart 2022

Op 22 januari 2022 heeft de Europese Commissie (EC) een nieuwe oproep (Call) geplaats voor innovatieve overheidsopdrachten. Doel van de call is innovatie binnen de interne Europese markt een boost geven en bij te dragen aan de transitie naar een meer concurrerende, digitale, groenere en sociale economie. Voorstellen voor inkoopprojecten waarbij innovatie wordt aanbesteed kunnen nu ingediend worden.

Doelstelling innovatie-aanbestedingen

De Commissie zoekt specifiek naar innovaties die nog niet op grote schaal op de markt verkrijgbaar zijn, maar die potentie wel hebben. De oproep richt zich dus op voorstellen met de volgende doelstellingen:

  • Voorstellen waarin overheidsopdrachten benut worden als een instrument om innovatie op gebieden van groot openbaar belang te bevorderen;
  • Voorstellen die door de ingekochte/ontwikkelde innovatie een algemene positieve maatschappelijke waarde creëren;
  • Voorstellen die bijdragen aan capaciteitsopbouw en kennisoverdracht op het gebied van innovatieve overheidsopdrachten.


Via deze oproep moedigt de EC overheidsinkopers die klaar zijn om innovatieve technologieën te implementeren, aan om samen met de aanbodzijde (met name mkb's) als launching customer op te treden en kortom innovatie aan te besteden.

Meer specifiek is de oproep bedoeld om voorstellen te ondersteunen:

  • die openbare aanbestedingen gebruiken als een instrument om innovatie te bevorderen op gebieden van groot openbaar belang
  • die het potentieel hebben om een positieve sociale impact te creëren, met name op het gebied van digitale transformatie, volksgezondheid en groene transformatie

Succesvolle voorstellen moeten bijdragen tot capaciteitsopbouw en kennisoverdracht op het gebied van overheidsopdrachten voor innovatie, het vergroten van het aantal aanbestedende diensten dat bij het samenwerkingsproces is betrokken en het ontwikkelen van instrumenten en kennis voor de replicatie van de ontwikkelde inkoop van innovatie.

Het budget vanuit de EC voor deze call is € 4.000.000. Voorstellen kunnen via de EU Funding & Tenders portal worden ingediend vanaf heden. De deadline hiervoor is gesteld op 3 mei 2022.

Meer informatie over deze call:

EU Funding & Tenders portal

Download Call document

 

Terug