U bevindt zich hier:

“Overheid blijft valse concurrent bij aanbestedingen”

9 juni 2016

De wet die overheidsconcurrentie bij aanbestedingen zou moeten voorkomen is een farce, zolang er een bepaling in zit die een uitzondering maakt voor 'zaken van algemeen belang', zo stellen VVD en D66. Volgens VVD en D66 moet de wet daarom worden ontdaan van die bepaling.

Ondernemers hebben binnen aanbestedingen meer dan eens te maken met oneerlijke concurrentie van overheden die door schaalvoordelen en subsidies vaak lagere prijzen kunnen hanteren dan ondernemers. “En de wet die dat minder aantrekkelijk moeten maken, hebben PvdA en CDA in 2010 geamendeerd met de aanvullende bepaling dat overheden wel mee mogen bieden als sprake is van algemeen belang,” zegt VVD-Kamerlid Erik Ziengs. “Het gaat met name om die bepaling. Als dat amendement eruit is, is die wet veel beter bruikbaar.”

“De overheid blijft maar dingen aanbieden die ook door bedrijven aangeboden kunnen worden,” zegt Ziengs. Als voorbeeld noemt hij de aanbesteding van een nieuwe jachthaven in Zeewolde, waarbij de gemeente met hele scherpe aanbiedingen de concurrentie aangaat met een plaatselijke ondernemer. “En dat is geen incident; het gaat om beveiligingsdiensten, horeca-activiteiten en sportactiviteiten,” aldus Ziengs.

Bron: BNR.nl

Terug