U bevindt zich hier:

Overschrijding kosten ICT-projecten overheid zeker 1 miljard meer dan begroot

3 juli 2018

ICT-projecten bij de overheid duren langer en kosten meer dan gepland. Dat kost de overheid zeker 1 miljard euro meer dan oorspronkelijk de bedoeling was, concludeert het Financieel Dagblad, dat 125 recente ICT-projecten bij de overheid op een rij zette.

De projecten zouden tezamen rond de 2,5 miljard euro moeten kosten, maar inmiddels is dat bedrag al opgelopen tot zo'n 3,5 miljard. In sommige vallen zijn de kosten zelfs twee keer zo hoog als begroot.
Inmiddels is bekend dat de vernieuwing van ICT-systemen bij de Nederlandse Voedsel- en Warenautoriteit en de rechtbanken moeizaam is verlopen. Maar het FD wijst ook naar andere problematische projecten. Zo was het de bedoeling dat de digitalisering van processen bij de Immigratie- en Naturalisatiedienst 1,2 miljoen euro zou gaan kosten, maar die begroting is inmiddels opgerekt tot 29 miljoen. Ook is deze digitalisering pas veel later klaar: volgend jaar zomer in plaats van de zomer van 2015.


Hetzelfde gebeurde bij het verbeteren van de beveiliging van DigiD, het identificatiesysteem waarmee burgers online hun overheidszaken kunnen regelen. Dit project kostte acht keer zoveel en duurde drie keer zo lang als oorspronkelijk gepland.

Het FD vermoedt dat de werkelijke overschrijdingen nog veel hoger liggen.

In 2014 liet de overheid zelf al problemen bij de eigen ICT-projecten onderzoeken. Toen bleek al dat er elk jaar naar schatting 1 tot 5 miljard euro wordt verspild.

Bron: nos.nl

 

Terug