U bevindt zich hier:

Rechter: Leveringsproblemen door oorlog zijn niet alleen risico van aannemer

3 mei 2022

Leveringsproblemen als gevolg van de oorlog in Oekraïne mogen in een aanbesteding niet integraal bij inschrijvers worden neergelegd, oordeelde de rechtbank Haarlem onlangs in een zaak die scheepsbouwer Damen aanspande. Een belangrijke uitspraak voor bouwers die met hetzelfde probleem kampen.

Het is voor het eerst dat een rechtbank een uitspraak doet over leveringsproblemen als gevolg van de oorlog in Oekraïne, zeggen aanbestedingsadvocaten tegen Cobouw. Het vonnis kan grote voordelen opleveren voor bouwers die ook worstelen met leveringsrisico’s.

Oorlog is overmacht
In de uitspraak van 14 april 2022 stelt de voorzieningenrechter scheepsbouwer Damen in het gelijk over een geschil met het onderzoeksinstituut NIOZ/NMF, dat voor 62 miljoen euro een onderzoeksschip wil laten bouwen ter vervanging van de RV Pelagia. In 2020 startte de aanbesteding, en inmiddels zijn er nog 3 inschrijvers over, waaronder Damen.

Kort geding
De scheepsbouwer heeft begin dit jaar een kort geding aangespannen omdat het bedrijf het niet eens is over de aanbestedingseisen en daardoor geen definitieve inschrijving kan doen, terwijl er al een miljoen euro aan aanbestedingskosten is gemaakt. Het bedrijf heeft op 3 punten gelijk gekregen: risico’s bij levertijden, aansprakelijkheid en op een technisch detail over geluidseisen.

Leveringsproblemen
Damen wil zich op overmacht kunnen beroepen als er leveringsproblemen ontstaan tijdens het project. Door de oorlog in Oekraïne is de kans dat materialen te laat worden geleverd steeds groter, voert de scheepsbouwer als argument aan. Het is daarom niet redelijk om vast te houden aan een levertermijn van 31 maanden, met een vertragingsboete van 25.000 per dag, vindt de bouwer.

In verband met auteursrechtelijke bescherming is alleen een inleiding/ samenvatting van dit artikel beschikbaar

Lees het volledige artikel op cobouw.nl (alleen voor abonnees)

Bron: Pianoo.nl, Cobouw.nl

Terug