U bevindt zich hier:

Steeds meer gebruik CO-2 prestatieladder bij aanbestedingen

20 mei 2014

Aanbestedende diensten dragen duurzaamheid hoog in het vaandel. Dit resulteert bij aanbestedingen in een steeds grotere vraag aan inschrijvers om aan te tonen dat zij duurzaam werken, aldus Joost Haest, advocaat bij Severijn Hulshof Advocaten te Den haag.

De CO2-prestatieladder is, vooral bij gww-werken, een veelgebruikt instrument voor aanbestedende diensten om vorm en inhoud te geven aan duurzaamheid. De CO2-prestatieladder helpt bedrijven bij het reduceren van CO2 door het besparen van energie, het efficiënt gebruik maken van materialen en het inzetten van duurzame energie. De interesse van bedrijven in de CO2-ladder is groot, getuige het gestaag groeiend aantal maandelijks afgegeven CO2-bewustcertificaten.

De CO2-ladder wordt bij aanbesteding veelal zo ingezet dat inspanningen van bedrijven worden beloond. Een hogere score op de ladder (er zijn in totaal 5 tredes) wordt gehonoreerd met een concreet voordeel in de aanbestedingsprocedure in de vorm van een fictieve korting op de inschrijfprijs. De trede die een bedrijf heeft bereikt op de CO2-prestatieladder vertaalt zich aldus in een ‘gunningvoordeel’.

Er komen steeds meer opdrachtgevers bij die de prestatieladder gebruiken bij aanbestedingen. Naast koplopers ProRail en Rijkswaterstaat hebben diverse provincies, waterschappen en gemeenten het instrument inmiddels ingezet. Zij zijn veelal aangesloten bij Green Deal GWW, een samenwerkingsverband van opdrachtgevers, opdrachtnemers en enkele kennisinstellingen.

Bron: severijnhulshof.nl

Terug