U bevindt zich hier:
WBL wint European Innovation Procurement Award 2021

WBL wint European Innovation Procurement Award 2021

26 november 2021

 

 

Maar liefst twee door Corvers ondersteunde projecten hebben een prijs gewonnen bij de European Innovation Procurement Awards (EUIPA) 2021.

Op 25 november 2021 heeft Waterschapsbedrijf Limburg (WBL) de eerste prijs gewonnen bij de European Innovation Procurement Awards (EUIPA) 2021 in de categorie ‘Facing social challenges’ voor haar geïntegreerde PCP & PPI-project. Dat werd bekend gemaakt tijdens de EIC-top in Brussel. De jury roemde het inspirerende concept en de innovatieve kracht van WBL. De nummer twee is het International Horizon Scanning Initiative (IHSI).
Beide projecten ontvingen ondersteuning van Corvers. Het project van WBL ontving de ondersteuning van Corvers vanuit het European Assistance for Innovation Procurement (EAFIP) initiatief.

Deze eerste editie van de European Innovation Procurement Awards vond plaats tijdens de European Innovation Council-top in Brussel. De prijzen worden uitgereikt aan de hoogst gewaardeerde publieke en private inkopers die gebruikmaken van innovatieve inkooppraktijken in heel Europa. De wedstrijd onderstreept het belang van een nauwe samenwerking tussen koper en leverancier om innovatieve oplossingen op de markt te brengen. Criteria daarbij zijn onder meer transformatie richting innovatiegericht aanbesteden, innovatieve manieren voor efficiëntere en effectievere diensten, bevordering van synergieën en maatschappelijke impact, in het bijzonder ondersteuning van digitale transformatie en Green Deal.

Stephan Corvers, Corvers Commercial & Legal Affairs, coördinator voor het EAFIP-initiatief sinds 2015: “Deze Europese prijzen voor WBL en IHSI geven erkenning  aan het succes en de waarde van de EAFIP-methodologie voor innovatie-inkoopprojecten. We juichen alle winnaars en deelnemers van de EUIPA-awards toe. Innovatieve inkoop is essentieel voor het bereiken van strategische doelen van overheden in heel Europa.'

Facing-Societal-Challenges-winners.jpeg

Waterschapsbedrijf Limburg (WBL) startte een volwaardig inkoopproject dat zowel innovatie als circulariteit aanpakt, combineerde drie verschillende percelen (procesautomatisering, beveiliging en big data) met een Pre-Commercieel Procurement / PCP (dat voortbouwt op en de drie percelen ondersteunt). De PCP-resultaten worden geïntegreerd als onderdeel van de big data PPI (Public Procurement of Innovation) ter ondersteuning van procesautomatisering en beveiliging. De gekochte oplossing zal het beheer van afvalwatertransportleidingen verbeteren door WBL in staat te stellen hun correcte werking continu te monitoren en problemen proactief aan te pakken.

Het International Horizon Scanning Initiative (IHSI) – een internationale non-profitorganisatie naar Belgisch recht (Association internationale sans but lucratif – AISBL) – leidt een grensoverschrijdend initiatief om een horizonscansysteem te ontwikkelen, met als doel nieuwe geneesmiddelen te identificeren die die naar verwachting de internationale markt zullen betreden en besluitvormers ondersteunen bij opkomende en nieuwe geneesmiddelen voor terugbetalingsbeslissingen en beleidsontwikkeling. IHSI levert via innovatieve technologieën gegevens die politieke besluitvormers en onderhandelaars van betalersorganisaties in staat stellen een betere prijsstelling voor geneesmiddelen te bewerkstelligen. 

EAFIP-methodologie
Bij beide projecten werd de stapsgewijze EAFIP-methodologie gevolgd om de gunningsprocedure zorgvuldig voor te bereiden, de reikwijdte ervan te definiëren, de implementatie van een concurrentieprocedure met onderhandelingen te rechtvaardigen en de IPR-strategie te bepalen. Van bijzonder belang bij projecten met dergelijke kenmerken is de betrokkenheid van alle potentiële stakeholders vanaf het allereerste begin en het opstellen van een goede business case.

Bezoek de EAFIP-website en download de EAFIP Toolkit voor meer informatie over de stapsgewijze EAFIP-methodologie: www.eafip.eu.

Meer informatie over de EUIPA

Lees ook het artikel op wbl.nl

 

Terug