U bevindt zich hier:

Ziekenhuizen besparen 21 miljoen met inkoopsamenwerking

28 augustus 2017

Nederlandse ziekenhuizen hebben door bundeling van hun inkoopactiviteiten in de afgelopen drieënhalfjaar gezamenlijk ruim 21 miljoen euro bespaard. Met name door een intensieve samenwerking met de industrie hebben 8 ziekenhuizen, verenigd in de InkoopAlliantie Ziekenhuizen (IAZ), hun inkoopuitgaven kunnen terugdringen.

In juni 2009 verenigden de 8 ziekenhuizen Bernhoven, Bravis ziekenhuis, Deventer ziekenhuis, Jeroen Bosch ziekenhuis, VieCuri Medisch Centrum, ziekenhuis Gelderse Vallei, ziekenhuisgroep Twente en ziekenhuis St. Jansdal hun inkoopactiviteiten in de IAZ. Het doel was om onder andere door volumebundeling en kennisuitwisseling de inkoopkosten omlaag te schroeven. Sinds 2013, na eerst enkele verkenningsjaren, werken de ziekenhuizen intensiever samen met een focus op samenwerkingsverbanden met de industrie.

De inkoop van pacemakers, handschoenen, lenzen, proceduretrays en wasserijdiensten zorgde vooral voor een forse besparing. Dat deden de ziekenhuizen niet alleen door scherper en goedkoper in te kopen.

Krachtenbundeling

De ziekenhuizen behorend tot de IAZ hopen in de komende jaren nog flink te besparen met hun krachtenbundeling op het gebied van inkoop. Ze verwachten een extra besparing van minimaal 20 miljoen euro op in totaal 630 miljoen inkoopuitgaven. De ziekenhuizen zien vooral kansen bij de inkoop van geneesmiddelen, orthopedische implantaten, ICT producten en diensten, facilitaire producten en diverse medische hulpmiddelen.

Bron: Skipr

Terug