U bevindt zich hier:
  • Nieuws & Evenementen

“Overheid moet in 2022 10 procent circulair inkopen”

18 januari 2018

Staatssecretaris Stientje van Veldhoven (Infrastructuur & Waterstaat, D66) wil dat in 2022 minstens 10% van de overheidsinkoop van spullen circulair is. Hierbij kan het gaan om tweedehands bureaustoelen, gerecycled printpapier en herbruikbare laptops . Daarmee kan namelijk 1 megaton CO2 bespaard worden, aldus de staatssecretaris. Dit houdt in dat het Rijk, gemeenten en andere overheden ieder jaar voor 6 tot 7 miljard spullen en bouwmaterialen gaan inkopen die grondstoffen besparen, omdat ze recyclebaar of al (deels) hergebruikt zijn of zuiniger geproduceerd worden. Als vergelijking geeft van Veldhoven aan dat met dit inkoopbeleid van overheden jaarlijks evenveel CO2 bespaard kan worden als alle Rotterdamse huishoudens aan gas verstoken.

Afgelopen week was de “Week van de Circulaire Economie”. De staatssecretaris heeft vijf rapporten in ontvangst genomen die verkennen hoe de Nederlandse economie in 2050 volledig circulair kan zijn. Er is aan de rapporten gewerkt door milieuorganisaties, ambtenaren en wetenschappers.

Voorbeelden van voorgestelde circulaire maatregelen uit de vijf rapporten zijn:

  • Kunststof: Sigarettenpeuken bevatten veel slecht afbreekbaar plastic. Onderzoek of tabaksfabrieken medeverantwoordelijk kunnen worden voor het opruimen.
  • Voedsel en biomassa: In 2050 eten we minder eiwit en daarvan is 60 procent plantaardig (nu 40 procent).
  • Bouw: Bedenk een meetsysteem voor gebouwen om te bepalen hoe circulair ze zijn.
  • Maakindustrie: EU-regels belemmeren het vervoer van recyclebaar materiaal, zoals oude vliegtuigen. Breng zulke belemmeringen in kaart.
  • Consumptiegoederen: Elk jaar danken we 1.2 miljoen matrassen af. Investeer in het ontwerpen van matrassen die te recyclen zijn.

Bron: NRC

Terug